Uncategorized

SEO – Søkemotoroptimalisering

Søkemotoroptimalisering er et verktøy som de fleste nettsider bør ha for å gjøre seg mest mulig synlig. For at akkurat din nettside skal være høyest oppe i søk på Google er det derfor viktig å gjøre en god innsats når det kommer til søkeoptimalisering. Dette kalles også for SEO. I dagens innlegg skal vi se nærmere på hva som gjør SEO til et viktig verktøy for virksomheter, og hvordan man kan utføre dette.

Hva er SEO?

SEO står for Search Engine Optimization og betyr det samme som søkeoptimalisering.  Det handler om de tiltakene som blir gjort for at akkurat din nettside skal rangere høyest mulig i diverse søk på internett. For å få til dette er det viktig at bedriften din fører opp de riktige organiske søkeresultatene. Du må altså ¨overbevise¨ søkemotorene om at din nettside er den mest relevante for søket som en forbruker foretar seg.

I følge Synlighet.no viser undersøkelser at søkemotorer er den viktigste informasjonskilden en sluttbruker forholder seg til, før de bestemmer seg for hvilket produkt eller tjeneste de skal kjøpe. Søkemotorene blir et slags mellomledd i prosessen. Eksempelvis hvis du skal ha deg nye fjellsko, er som regel det første du gjør å søke opp produktet i en søkemotor. Da vil du få opp en rekke alternativer med nettbutikker som selger fjellsko. Den nettbutikken som har den beste SEO løsningen for ditt søk, vil havne øverst på søkemotoren du brukte. Da er det også høyst sannsynlig at du vil klikke deg inn på akkurat den nettbutikken som er best tilpasset ditt søk, og gjennomfører kjøpet der.  Søkemotoren Google er absolutt den de fleste virksomheter satser på, og er derfor en av de viktigste kildene. Det finnes også søkemotorer som Bing og Yahoo, men disse er ikke like relevante.

Gjerne sjekk ut denne videoen om du fremdeles er usikker på hva SEO er.

 Hvorfor er SEO viktig, og hvordan kan det utføres?

SEO er viktig for alle bedrifter som er avhengig av å tiltrekke seg kvalifiserte kjøpere. Dette gjelder dermed for de aller fleste virksomheter. Som skrevet ovenfor vil SEO gjøre det enklere for deg å bli mest mulig synlig på ulike søkemotorer. Dersom du bruker god tid på å finne riktig SEO løsning for din nettside, vil du også tiltrekke deg flere kunder, og oppnå en mer lønnsom vekst. I tillegg er SEO ett av de mest kostnadseffektive tiltakene innen for markedsføring.

Det er to ulike måter å utføre SEO på. Den ene måten er at du kan gjøre det selv. Dette kan kreve hardt arbeid, og mye oppfølging fordi du da må passe på å holde nettsiden oppdatert og tilpasse eventuelle endringer som skjer i markedet og samfunnet. I tillegg er det avgjørende at nettsiden din er optimal teknologisk sett. Dersom nettsiden er treig og lite oversiktlig, vil flertallet av kundene ikke bli værende på nettsiden. Det positive med å utføre SEO selv er at det er gratis. Har du kunnskapen og verktøyene til å få til en god SEO løsning på egenhånd, vil det selvsagt være det mest gunstige. Her kommer noen tips for å skape en god SEO løsning på ditt nettsted:

  • Gode titler, overskrifter, bildebeskrivelser og metabeskrivelser
  • Google leser tekst, ikke bilder
  • Finn ut hvilke ord folk faktisk søker på
  • Bruk Google Analytics, Google Search Console og Keyword planner
  • Nettsiden må være responsiv
  • Bruk et domene, det bør være.no
  • Jobb for relevante inngående lenker
  • SSL-sertifiserte sider rangerer høyere
  • Skape den beste brukeropplevelsen som samsvarer med intensjonen bak søket

Kilde: Sempro.no

 

Den andre måten å utføre SEO på er å samarbeide med en SEO-konsulent. Da vil du få hjelp og rådgivning til optimaliseringsarbeidet. Dette er som regel ikke gratis, men du vil til gjengjeld få en optimal løsning, og det er lite tidkrevende for bedriften.

Konklusjon

For å oppsummere er SEO et svært nyttig verktøy alle bedrifter bør benytte seg av. Det skaper en bedre kundestrøm på din nettside, og som sagt er det ett av de mest kostnadseffektive markedsføringstiltakene som finnes. Derfor bør også SEO benyttes fremfor betalte annonseplasser og betalte søk. Jeg kommer garantert til å benytte meg av dette verktøyet om jeg i fremtiden skal opprette en nettside.

 

-Sandra

 

Kilder:

Opperud, Øystein Svendsen. Synlighet.no. Lesedato: 25.05.2021. https://synlighet.no/blogg/hva-er-seo/

Sempro.no. Lesedato: 25.05.2021 https://www.sempro.no/nyheter/sokemotoroptimalisering-seo

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *