Uncategorized

Hvilken digital markedsføringskanal bør du velge i 2021?

Å markedsføre en bedrift handler om å prioritere ressurser og penger der det gir mest avkastning på kort og lang sikt. Å velge riktig kanal er ikke alltid like enkelt, men veldig viktig. I dette innlegget skal vi se nærmere på hvilke kanaler bedrifter og organisasjoner bør benytte seg av i 2021.

Sosiale medier benyttes av 80% av befolkningen i Norge mellom 16 og 79 år (kilde: SSB.no). Derfor er sosiale medier et helt ideelt sted for bedrifter å markedsføre seg på. Gjennom de ulike kanalene når man ut til utrolig mange målgrupper, og det er en perfekt plass å skaffe seg nye kunder, skape tillit til eksiterende kunder, differensiere seg fra konkurrentene, og bygge opp bedriften sin.

Facebook

Facebook er en kanal som brukes av store deler av befolkningen og i alle aldersgrupper. I Norge har nå 3 542 000 personer en Facebook profil, og av disse er det 69% som sjekker Facebook daglig (Kilde: synlighet.no). Kanalen er et perfekt sted for å dele ulike arrangementer og møter med større grupper. Når det kommer til reklame er ikke Facebook lengre et optimalt sted å reklamere på. Med tanke på at plattformen er såpass stor på verdensbasis, er det også veldig mange bedrifter som reklamerer på denne kanalen. Det er dermed ikke sikkert at du når frem til målgruppen din. Derfor vil jeg si at Facebook ikke er den mest optimale markedsføringskanalen i 2021.

TikTok

TikTok er et forholdvis nytt konsept, og det under covid-19 pandemien denne kanalen har blitt ekstremt populær, spesielt blant unge. I Norge brukes TikTok av 65% av alle barn og unge i alderen 9-18 år (Kilde: synlighet.no). Dermed vil markedsføringen som skjer på TikTok treffe nettopp denne målgruppen. Med tanke på kanelen sin vekst det siste året er TikTok derfor en aktuell kanal i 2021, for bedrifter som ønsker å markedsføre til yngre målgrupper.

Instagram

Kanalen Instagram er en ekstremt populær plattform med hele 2 440 000 norske brukere (Kilde: blinkmarked.no). Denne kanalen har vokst mer og mer de seneste årene, og flere bedrifter og organisasjoner har tatt i bruk kanalen. Grunnen til det er fordi Instagram har gjort endringer, slik at bedrifter og organisasjoner lettere kan markedsføre produktene sine gjennom denne kanalen. De har i likhet med Facebook en egen butikk (Instagram Store) der forbrukere kan handle direkte fra bedriftens eller organisasjonens egne Instagram-kontoer.

I tillegg til dette er et blitt veldig populært å ha annonser på Instagram. Enten om man bruker kjente fjes til å markedsføre for produktene sine, eller om man kjøper såkalte reklame annonser som forbrukerne får opp på sine kontoer. Det er også strategisk lurt å benytte seg av Instagram til markedsføring med tanke på at du når ut til mange, og det er med på å bygge opp din merkevare. Jeg tror at Instagram er en kanal som vil fortsette å vokse i årene fremover, og at det også vil bli en viktig kanal for deg som markedsfører i fremtiden.

Youtube

Videokanalen Youtube brukes i dag av veldig få bedrifter og organisasjoner i Norge. Jeg ser at det er mange som har en bruker, men veldig få er aktive. Du vil derfor kanskje ha et konkurransefortrinn om du begynner med markedsføring på Youtube. Med tanke på at det er få norske bedrifter og organisasjoner som benytter seg av kanalen, kan det være enklere å finne akkurat din konto om du begynner med markedsføring på Youtube. Det er derimot mer tidkrevende å poste en video på Youtube enn hva det er å eksempelvis er å legge ut et enkelt innlegg på Instagram. Allikevel slår ofte markedsføring gjennom videoer bedre ann enn bare tekst. Youtube kan derfor være en aktuell markedsføringskanal i 2021.

LinkedIn

LinkedIn er nok ikke den mest relevante kanalen du kan bruke til markedsføring. LinkedIn blir ofte sett på som en kanal der du kan møte relevante personer til ditt yrke, eller skaffe deg en jobb. Allikevel er det viktig å være på LinkedIn. Det er ofte her du som privatperson eller bedrift kan komme i kontakt med de riktige menneskene.

Oppsummering

Av alle kanalene jeg har skrevet om i dette innlegget, mener jeg Instagram er den viktigste kanalen å forholde seg til i 2021. Den er brukervennlig for bedrifter, den gjør det enkelt å kommunisere med forbrukerne, og kanalen kan hjelpe deg med å styrke merkevaren din. Allikevel tror jeg du vil ha best avkastning ved å være aktiv og synlige på flere kanaler enn bare Instagram. Vi bruker bare mer og mer tid på sosiale medier, og derfor er det i 2021 viktig å gjøre bedriften tilgjengelig på alle sosiale medier. På denne måten når du ut til flest mulig.

-Sandra

Kilder

Røgeberg, Ole. SSB.no. 30.08.2018. Lesedato: 20.05.2021. https://www.ssb.no/teknologi-og-innovasjon/artikler-og-publikasjoner/fire-av-fem-nordmenn-bruker-sosiale-medier.

Robertsen, Ragnhild Hoel. Synlighet.no 02.09.2019. Lesedato: 20.05.2021. https://synlighet.no/blogg/facebook-statistikk-brukere-norge-verden/

Joahnnesen, Peder. Synlighet.no 23.11.2020. Lesedato: 20.05.2021. https://synlighet.no/blogg/tik-tok-ads/

Blinkmarked.no. Lesedato: 20.05.2021. https://blinkmarked.no/ipsos-sosiale-medier-rapport-q4-2019/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *