Uncategorized

Hvordan vurdere en nettbutikk?

Netthandel har blitt mer og mer populært de siste årene, og dermed har også konkurransen blitt større. For nettbutikkene er det derfor viktig å ha en attraktiv nettside for å tiltrekke seg kunder. I dette innlegget skal vi se nærmere på hvordan du kan vurdere din nettbutikk. I et innlegg skrevet av Even Ødegård for INEVO, tar han opp 10 ulike vurderingskriterier for nettbutikker. Disse kriteriene skal jeg bruke for å vurdere nettbutikken til Kicks, samtidig vil jeg gi terningkast for hvert av kriteriene. Vurderingskriteriene er følgende:

 1. Førsteinntrykk
 2. Synlighet
 3. Brukervennlighet
 4. Kjøpsprosess
 5. Hastighet/Teknologi
 6. Kundetilfredshet
 7. Trygghet
 8. Kundekommunikasjon
 9. Priser/utmerkelser
 10. Konsept og strategi

1 – Førsteinntrykk

Førsteinntrykket har mye å si uansett. Om du eksempelvis møter en person for første gang, får du raskt en inntrykk av hvordan denne personen er. For at potensielle kunder vil være inne på nettsiden din, er derfor viktig å danne et godt førsteinntrykk for nettbutikken. Dette vil være avgjørende om en forblir på nettbutikken, eller går ut av nettbutikken uten å foreta seg noe som helst. Et godt førsteinntrykk vil også være med på å redusere din bounce rate. Dersom du har en høy bounce rate, kan grunnen være at du har et dårlig førsteinntrykk på nettbutikken.

For å kunne vurdere om ditt førsteinntrykket er bra, kan du spørre kunden følgende tre spørsmål som bør svares på innen 5 sekunder:

 • Har jeg kommet til riktig sted?
 • Hva er det jeg kan gjøre her?
 • Hvorfor skal jeg gjøre det her?

Dersom kunden ikke klarer å svare på noen av disse spørsmålene innen 5 sekunder, har nettbutikken din mest sannsynlig et forbedringspotensialet.

Hvis vi tar for oss førsteinntrykket på nettbutikken til Kicks ser vi at logoen tydelig vises øverst til venstre. Utenom logoen er det ikke mye som tilsier at jeg er kommet til akkurat Kicks. Forsiden er allikevel veldig ren og ryddig, noe som er attraktivt for mange.

Salget er det som trekker mest oppmerksomhet, men du må bla lengre den på siden for å kunne se hva de egentlig tilbyr. Generell info om frakt og lignende kommer tydelig frem i topplinjen. Slik info kan for mange være en god grunn til å handle der.

Skjermdump fra Kicks.no
Skjermdump fra Kicks.no

Terningkast: 5/6

2 – Synlighet

Om nettbutikken er synlig kan ha mye å si for kundestrømmen. Med synlighet mener vi i dette tilfellet at nettbutikken er synlig og enkel å finne for kunden. Både Search Engine Optimizing (SEO) og Search Engine Marketing (SEM) er faktorer som spiller inn for om nettbutikken er synlig eller ikke.

For Kicks vil det være ekstremt viktig å være synlig ettersom de har mange konkurrenter. Det vil være nødvendig for dem å være synlig under deres eget navn, men også i søk som omhandler produkter som nettbutikken selger.

Bildet nedenfor viser et tilfeldig velværeprodukt som jeg googlet. Her ser vi at Kicks kommer opp som et alternativ hvor dette produktet kan kjøpes i Google Shopping. Vi ser også at Kicks kommer nest øverst i Adwords. Dermed anses Kicks å ha relativt god synlighet for kundene.

Skjermdump fra google søk

Terningkast: 5/6

3 – Brukervennlighet

For at nettbutikken skal være attraktiv for potensielle kunder er det viktig at siden deres er brukervennlig. Hvis prosessen med å finne frem til produkter i en nettbutikk tar for lang tid, kan man risikere å miste kunder. Idag er det også viktig å huske på at nettbutikken må være brukervennlig på flere enheter, inkludert mobiltelefonen. Ødegård tipser om et Google verktøy som sjekker om nettbutikken er mobilvennlig. Vist på bildet nedenfor ser vi at Kicks sin mobiltjeneste skal være brukervennlig.

Skjermdump fra test mobile friendly (Kicks.no)

Jeg personlig hadde ingen problemer med å finne frem til produkter på mobilen ved å trekke ned rullgardinen på venstre side. Her kommer du også direkte inn til salget, chatbot og informasjon til kundeservice.

Skjermdump fra Kicks sin mobiltjeneste

 Terningkast: 6/6

4 – Kjøpsprosess

Kjøpsprosessen i en nettbutikk skal helst være enkel å bruke, og det vil være en fordel å ha minst mulig felt som må fylles ut. Ødegård nevner i sitt innlegg at det vil skape en trygghet for kundene dersom de ser logoene til VISA og Mastercard i betalingsprosessen. I tillegg er det viktig å få frem hvor lang leveringstiden er, og hvilke leveringsalternativer som finnes, i kjøpsprosessen. Dette kan føre til at man selger mer.

Kicks har alle disse opplysningene på plass. Det er også en mulighet å lage seg en bruker, slik at alle opplysningene dine blir husket til neste gang du bestiller noe. Dette settes pris på.

Skjermdump fra Kicks.no

Eneste jeg kan trekke dem på i kjøpsprosessen er at det ikke er et alternativ å få produktene levert på nærmeste postkontor. Her er det kun hjemlevering og levering i postkasse som er alternativene. Dette har jeg erfart problemer med da ¨Helt hjem¨ og Bring ikke har klart å levere pakken verken i postkassen eller utenfor døren. Videre har det ført til at det har gått ekstra dager før jeg har fått pakken, da den måtte hentes på postkontor istedenfor.

Terningkast: 5/6

 

5 – Hastighet og teknologi

Dersom det tar for lang tid å laste ned nettbutikken, vil de aller fleste av oss gå ut av siden uten å gjøre noe kjøp. Derfor er det viktig at nettbutikken er rask både på mobil og andre enheter. Ødegård tipser også her om et Google verktøy (Google PageSpeed Insights tool) som måler hvor rask nettbutikken er.

Her scorer Kicks 21/100 på mobil og 68/100 på datamaskin. Vi ser at de har et forbedringspotensiale. Google PageSpeed viser også hva nettbutikken kan gjøre for å gjøre opplastningen bedre. For at Kicks skal forbedre seg her kan de for eksempel fjerne ubrukt JavaScript, og redusere tjenerresponstiden.

Skjermdump/ PageSpeed, Mobil
Skjermdump/PageSpeed, Datamaskin

Terningkast: 3/6

 

6 – Kundetilfredshet

Kundetilfredshet er viktig for å vise til potensielle nye kunder at nettbutikken er et bra sted å handle. Dette kan vises frem enten hos nettbutikken selv, eller på tjenester som Trustpilot, Facebook og Prisjakt.

Kicks har ingen anmeldelses side selv, men de har anmeldelser for hvert enkelt produkt de selger. Dette vil jeg tro det er mange som setter pris på da det gjør et eventuelt kjøpe mye enklere. Dersom man vil finne anmeldelser av selve nettbutikken kan dette gjøres på en av de overnevnte tjenestene, eller ved et enkelt Google søk. En idé for Kicks ville vært å linket til diverse anmeldeldser på nettbutikken, slik at folk slipper å google seg frem til dette selv.

Terningkast 5/6

7 – Trygghet

Trygghet er viktig for alle kunder som handler på nett. Dette kan være trygghet i form av betalingsløsninger, retur ordninger og alt annet av nødvendig kontaktinformasjon. For at en kunde skal føle seg trygg, er det nettopp disse punktene som må komme tydelig frem på nettbutikken.

I mine øyne reklamerer ikke Kicks veldig tydelig for hva man skal gjøre dersom man angrer på et kjøp, og ønsker å returnere produktene. For å finne ut av dette må man bla helt nederst og klikke på ¨kjøpsvillkår¨. Dette sier seg ikke selv for alle.

Derimot er de relativt flinke på betalingsløsninger. De viser klart og tydelig at de bruker selskapet Klarna som er en kjent betalingsløsning for mange. I tillegg har de chatbot som er tilgjengelig på høyre side, uansett hvor i nettbutikken man befinner seg. Dette er gode løsninger som skaper en trygghet hos kundene.

Skjermdump fra Kicks.no

Terningkast: 5/6

8 – Kundekommunikasjon

Kundekommunikasjon handler om kommunikasjonen nettbutikken har med kundene. Dette kan være alt fra telefontid på kundeservice, til hvor god man er på å svare til henvendelser på sosiale medier og lignende. Dersom man klarer å holde god dialog med kundene, kan det ha mye å si for omdømme til nettbutikken.

Jeg har ikke selv testet å kontakte Kicks verken på sosiale medier, kundeservice eller chatbot. Derfor kan det være vanskelig å si hvor lang svartiden er. Hvor lang svartiden er, er noe de burde informert om i nettbutikken. Allikevel har de mange ulike alternativer der kunder kan kontakte dem. De er aktive på sosiale medier, i tillegg til at de er flinke til å opplyse hvor man kan kontakte dem for spørsmål.

Skjermdump fra Kicks.no

Terningkast: 5/6

9 – Priser / utmerkelser

Dersom nettbutikken har vunnet priser eller utmerkelser vil det være gunstig å informere om dette. Det kan igjen være med på å skape en trygghet hos kundene. I tillegg viser det en form for takknemlighet, dersom kunder har stemt nettbutikken frem til å vinne en pris. Det viser også at nettbutikken er seriøs.

Eneste formen for priser/utmerkelser jeg fant hos Kicks var Beauty Awards. Der kan kunder stemme frem sine favoritt produkter i nettbutikken. Jeg fant ingen priser/utmerkelser som nettbutikken i seg selv har vunnet.

 

Terningkast: 3/6

10 – Konsept og strategi

Nettbutikken bør ha et konsept og en strategi som er enkel å forstå. Strategien bør også belyses gjennom konseptet.

Kicks sin strategi handler om å være  best på markedet innen velvære og skjønnhet for menn og kvinner. Dette kommer ikke tydelig frem i nettbutikken med mindre man leter.

Terningkast: 3/6

Vurdering

Min vurdering av Kicks er at de har en ryddig og oversiktlig nettbutikk som er lett å navigere seg rundt på. Produktutvalget deres er også veldig bra, da de har attraktive produkter og kjente merkevarer. Jeg personlig føler meg trygg når jeg handler i deres nettbutikk, og dette gjør at de står sterkt i mine øyne.  Alt i alt er Kicks en bra nettbutikk. De scorer høyt på mange av de viktigste vurderingskriteriene, men de har også noe forbedringspotensialet.

-Sandra

Kilder:

Inevo.no. 2020. av Even Ødegård. “Hvordan vurdere din nettbutikk”. Hentet fra: https://inevo.no/blogg/hvordan-vurdere-din-nettbutikk/

Kicks.no,  https://www.kicks.no/

Markedsforingspodden.no. 2019.  «Hvordan vurdere en nettbutikk». Hentet fra: https://markedsforingspodden.no/hvordan-vurdere-en-nettbutikk/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *