Uncategorized

Refleksjonsnotat – hva har jeg lært?

Da er den første delen av emne digital markedsføring over, og vi har vært gjennom mange interessante temaer, som jeg i utgangspunktet visste lite om. I et av mine første blogginnlegg skrev jeg om at denne første bolken av emne skulle handle om digital økonomi, teknologi, samfunn og mennesker. Selv om det i dag bare er tre uker siden jeg skrev dette innlegget, føler jeg virkelig at jeg har fått en dypere forståelse innenfor disse temaene. I tillegg har jeg fått mange gode tips når det kommer til studieteknikk. I dette innlegget ønsker jeg å gå gjennom hva jeg har lært, og hvilke inntrykk jeg sitter igjen med etter første del.

Studieteknikken kan alltid forbedres

Marianne Hagelia var innom i flere av forelesningene i denne første delen. Hun har masse kunnskap om studieteknikk og jeg syntes det var veldig interessant det hun snakket om. I alle disse årene på skolebenken har jeg alltid hatt litt problemer med å finne ut hvilken studieteknikk som passer best for meg. Jeg har prøvd ut mange forskjellige metoder, og etter noen forelesninger med Marianne har jeg fått utrolige mang gode tips og forslag som virkelig har vært til stor nytte for min del.

Mariannes tips og triks til en smartere studieteknikk har fått meg til å tenke litt utenfor ¨boksen¨, og jeg er veldig takknemlig for at hun viste oss litt mer utradisjonelle måter å studere på. Boken Marianne har skrevet heter ¨Digital Studieteknikk – hvordan lære i informasjonssamfunnet¨. Denne har også vært til god hjelp for meg. Dette mener jeg var en god måte å starte semesteret på, og jeg er veldig fornøyd med det.

Bildet er hentet fra studenttorget.no

Hva var interessant, og hvilke konsekvenser finnes rundt disse temaene?

I første del av faget var det forleser Arne Krokan som underviste oss. Han snakket mye om teknologi og den teknologiske utviklingen som skjer i verden. Blant temaene vi har snakket om var det spesielt et som fanget min interesse, nemlig kunstig intelligens og hvordan det kan påvirke samfunnet vi lever i. Kunstig intelligens bærer med seg mange positive sider, men også noen negative sider. Det at mange kan miste jobben ved innvirkningen av kunstig intelligens i samfunnet har helt ærlig skremt meg litt. Blant annet er robot teknologien i stadig utvikling, og flere har allerede erstattet menneskelig arbeidskraft med robotteknologi. Samtidig er det beroligende å vite at det mest sannsynlig vil bli en rekke andre nye jobber som vil komme de nærmeste årene.

Bildet er hentet fra Phonlamai Photo / Shutterstock / NTB scanpix

Innenfor kunstig intelligens kom vi også inn på temaene 3D-printing, VR og AR teknologi. Disse teknologiene er i stadig utvikling, og det var spesielt 3D-printing som fanget min interesse. Jeg var ikke klar over at utviklingen av 3D-printing hadde kommet så langt, før vi snakket om det i forelesningen. Det at man faktisk kan 3D-printe hva som helst, fikk meg til å tenke over alle de som kan misbruke denne teknologien, men også alle fordelene teknologien kan bære med seg. Jeg er glad for at jeg har blitt introdusert for dette tema, og det blir interessant å følge med på utviklingen i årene fremover. Om du ønsker å lese mer om 3D-printing, har jeg skrevet et eget innlegg om dette.

Videre i denne delen av kurset lærte vi om digital økonomi, og blant annet hvordan transaksjonskostnadene i ulike virksomheter kan bli lavere ved bruk av digitale plattformer. Gjerne sjekk ut blogginnlegget jeg skrev som handler om den digitale betalingsplattformen Vipps, og transaksjonskostnader hos deres forbrukere.

Den siste tingen jeg syntes var ekstremt interessant i denne bolken er filterbobler og ekkokammere. Før vi snakket om dette i forelesningen hadde jeg aldri hørt om disse fenomenene. Jeg visste fra før av at internett husker mye, men at internett husker alt du tidligere har søkt på, og at de nye søkene du gjør påvirkes av tidligere søk, var jeg ikke klar over. Det er skummelt at informasjon kan bli skjult for deg på internett, og at man ofte bare får opp resultater som er relevant for deg personlig. Det kan føre til at man bare får se en side av saken, og all informasjon blir dermed ensidig. Et eksempel som jeg tok opp i et tidligere innlegg var hvordan Donald Trump og internett kan ha vært med på å påvirke politikken i USA, ved hjelp av filterbobler og ekkokammer.

Mine tanker og oppsummering

Når det kommer til konsekvensene rundt noen av temaene vi har snakket om i denne delen av faget, føler jeg meg ikke utsatt foreløpig. Siden jeg tar en utdannelse innenfor salg og markedsføring, tror jeg det skal mye til før alle jobber innenfor dette fagområdet blir erstattet med kunstig intelligens. Man vet selvfølgelig aldri, men forhåpentligvis har vi bruk for menneskelig arbeidskraft i mange år fremover. Jeg er mer bekymret for de negative effektene 3D-printing kan ha på samfunnet. Det er litt skremmende å tenke på alt som kan 3D-printes, som for eksempel våpen eller ulovlige medisiner. Jeg håper at denne teknologien vil bli brukt på en positiv måte som kan være med på effektivisere og forbedre samfunnet.

Utenom de faglige temaene er jeg veldig takknemlig for at vi fikk muligheten til å opprette denne bloggen. Ved å skrive ukentlige innlegg har jeg lært ekstremt mye. Jeg har fått en dypere forståelse av det vi har snakket om når jeg har gjort research på egenhånd. I starten skal jeg ærlig innrømme at jeg syntes å blogge var litt flaut. Jeg måtte gå ut av min egen komfortsone når jeg skulle dele blogginnleggene med andre, men det har vist seg at dette bare har ført til positive tilbakemeldinger. Som sagt har jeg lært mye av det, og gleder meg til fortsettelsen.

Alt i alt har dette vært en bra start på det kommende semesteret. Ved hjelp av bloggen og utrolig flinke forelesere, føler jeg allerede at jeg har lært mye. Det eneste negative jeg kan trekke frem er at det er kjipt at all undervisning fremdeles foregår digitalt, men forhåpentligvis får vi dra på fysiske forelesninger om ikke alt for lenge. Uansett hva som skjer bli det spennende å se hva mer dette faget har å by på fremover, og det gleder jeg meg til.

-Sandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *