Uncategorized

Samfunnet påvirkes av kunstig intelligens – tør vi å henge med?

I forrige innlegg skrev jeg om kunstig intelligens og hvordan det kan ta over jobbene våre i fremtiden. I følge artikkelen jeg refererte fra da, mener eksperter at de færreste av oss kommer til å bli arbeidsløse på grunn av kunstig intelligens med det første, men på sikt er det mulig at halvparten av alle jobber vil forsvinne. Det er akkurat dette jeg skal drøfte i dagens innlegg. De sosiale konsekvensene rundt kunstig intelligens. Hvilke jobber vil forsvinne helt, og kan det dukke opp nye jobbmuligheter? I første omgang har jeg valgt å ta utgangspunkt i dagligvarekjedene, og da hovedsakelig butikkjeden Amazon Go som jeg skrev så vidt om i forrige innlegg.

Hva er Amazon Go?

22.januar 2018 kom gigantselskapet Amazon med et helt nytt butikkonsept, nemlig klasseløse matbutikker. Dette konseptet går ut på at kundene scanner en personlig QR kode med Amazon Go appen, i det de går inn i matbutikken. Det blir på samme måte som man scanner billetter og lignende på for eksempel flyplasser eller konserter. Når kundene legger en vare i handlekurven vil varen automatisk registreres på appen. Om man ombestemmer seg og legger varen tilbake, vil dette også bli registrert og varen fjernes fra den virtuelle handlekurven. Når du er ferdig med handleturen trekkes beløpet automatisk fra din Amazon Go konto, og du kan dermed gå ut av butikken uten å scanne en eneste vare. Ta gjerne en titt på videoen som Amazon har laget hvis du ønsker å få et større bilde av prosjektet.

Når jeg først hørte om dette konseptet lurte jeg veldig på hvordan det er mulig at varen automatisk blir trukket fra kontoen, uten at man trenger å scanne den. Jo, de bruker nemlig sensorer og høyteknologiske kameraer som fanger opp alt du tar med deg ut av butikken, og deretter trekker de pengene fra kontoen din. De kaller denne teknologien for ¨just walk out¨ teknologi. Fordelen ved å bruke en slik type teknologi er at man slipper lange køer ved kasse områdene, og dermed vil handleturen gå fortere.

De sosiale konsekvensene rundt kunstig intelligens

I løpet av 2021 har Amazon planlagt å åpne 3000 nye butikker med dette konseptet rundt hele USA, men hvordan vil ¨just walk out¨ teknologien egentlig påvirke det ¨normale¨ butikkonseptet som vi kjenner til i dag? At de nå kommer med Amazon Go butikker kan skape konsekvenser for bransjen. Selskapet Amazon er veldig stort og de har derfor også stor påvirkningskraft. Mest sannsynlig kommer  flere butikker  til å henge seg på dette nye konseptet etterhvert.  Trolig vil også andre typer butikker som for eksempel elektronikk- og klesbutikker ta i bruk denne nye måten å drive butikk på. Det at ¨just walk out¨ teknologien er på god vei, kommer til å skape konsekvenser for de ansatte i dagligvarebutikker. Flere ansatte vil miste jobben da det ikke vil bli et like stort behov for ansatte i butikkene.

Det er ikke bare bransjer som driver med varehandel som kommer til å få smake på konsekvensen av kunstig intelligens. Det er  også mange andre bransjer som vil kjenne på bekymringene rundt det å for eksempel miste jobben. . Høyst sannsynlig er det mange jobber som blir erstattet på grunn av kunstig intelligens. I følge dagsavisen og Norges Google sjef, Jan Grønbech, vil nærmere 2 milliarder jobber komme til å forsvinne. Jeg nevnte noen av bransjene som er mest utsatt i forrige innlegg. Blant annet lagerjobber, kundeservice, aksjehandel og lånesøknader, men også høykvalifiserte jobber som pilot, lege og advokat.

I tillegg til disse er transportbransjen ekstremt utsatt. Vi ser at flere og flere transportmidler blir selvkjørende. Tesla blant annet er allerede godt på vei i den utviklingen da bilene har avanserte kameraer og sensorer, i tillegg til at de kan kjøre på autopilot. Kollektivtransporten blir også mer selvkjørende. Både VY og Ruter har testet ut selvkjørende busser i Trondheim og Oslo, med god hell. I tillegg har Posten utviklet en selvkjørende robot som leverer brev og pakker til flere hundre husstander. I fremtiden vil nok dette bli vår nye hverdag, og selvsagt vil det si at sjåføryrkene som bussjåfør, taxisjåfør og postbud ikke lengre vil være en del av samfunnet på samme måte.

Nye jobber blir til

Denne utviklingen av kunstig intelligens blir større og større. Mange er kanskje bekymret for å ikke lengre kunne jobbe på samme måte som tidligere, og for noen er det skremmende å tenke på. Vi mennesker er flinke til å tilpasse oss. Vi kan jo bare se tilbake på året som har gått og hvordan vi tilpasset hverdagen med en pågående pandemi. Selv om kunstig intelligens vil gjøre at mange mister jobbene sine, vil det også åpne opp for nye måter å jobbe på. For eksempel vil vi kunne ha behov for helt nye tjenester og produkter, og vi vil kanskje trenge ny type forskning. Det gjelder å finne ut hva slags kompetanse vi vil trenge i fremtiden.

Igjen bruker jeg Amazon som et eksempel. I følge en artikkel holder de nå på å endre arbeidsplassenes innhold, og de har nye opplæringsprogrammer som forbereder de ansatte på å møte den nye verden. Opplæringsprogrammene er rettet mot ny teknologi som for eksempel forståelse av maskinlæring og programmering. Trolig er ikke Amazon de eneste som driver med denne typen opplæring av sine ansatte. Uavhengig av hvilke ferdigheter man har, skal det være mulig å tilpasse seg den nye verden som vi har i møte.

Alt i alt er det både positive og negative sider ved kunstig intelligens. For de som ønsker å henge med på utviklingen, vil det kunne forenkle hverdagen. Det er rett og slett det det handler om. Vi må tørre å tenke nytt og være villige til å tilpasse oss, samtidig som vi må utvikle ny kompetanse på flere områder. Vi vet ikke helt sikkert hvordan kunstig intelligens vil påvirke oss i fremtiden, men som det kjente ordtaket så fint sier, ¨den som intet våger, intet vinner¨!

– Sandra

 

Kilder:

https://www.dagsavisen.no/debatt/kunstig-intelligens-inntar-arbeidsmarkedet-1.989712

https://www.posten.no/enklere-hverdag/brev-og-pakkerobot

https://ruter.no/om-ruter/prosjekter/selvkjorende-kjoretoy/

https://www.tu.no/artikler/fortsatt-mange-humper-i-veien-for-selvkjorende-busser/500087

https://www.nettavisen.no/okonomi/amazon-go-denne-butikken-ser-hva-du-gjor-og-trekker-pengene-rett-fra-kortet-ditt/s/12-95-3423848523

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *