Uncategorized

Kunstig intelligens

I forelesningen vi hadde 8.januar snakket vi om tema kunstig intelligens. Det er Arne Krokan som er foreleser i første del av dette emnet og introduserte oss for tema. Det første han snakket om var robotteknologi, og hvordan roboter tar over flere og flere av arbeidsoppgavene til oss mennesker. Denne teknologien utvikler seg stadig og spørsmålet er om vi i fremtiden i det hele tatt har bruk for menneskelig arbeidskraft, eller om alt erstattes med robotteknologi.

Hva er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens kan være mye, men ifølge Store norske leksikon er kunstig intelligens; «en datamaskin som er i stand til å løse oppgaver uten å få instruksjoner fra et menneske på hvordan den skal gjøre det». Krokan kom med flere eksempler på hvordan  kunstig intelligens og roboter tar over hverdagen vår. Et av dem fanget min interesse. Dette var en robot som laget middag for deg. Ved hjelp av to robotarmer og kunstig intelligens, kunne denne maskinen lage opp til flere retter. Det viser seg faktisk at en restaurant i San Fransisco har tatt i bruk denne teknologien. Jeg vil også trekke frem IT-selskapet Amazon som et eksempel. De har kommet med et nytt butikkonsept hvor kundene bare kan gå inn i butikken å handle det de skal. Summen trekkes automatisk fra kontoen din, og det ingen behov for fysisk betaling ved kassa. Begge disse eksemplene er bevis på at kunstig intelligens tar over mer og mer, og jeg har derfor valgt ut en artikkel som omhandler nettopp dette.

Robotene kommer- er du klar?

Artikkelen jeg har valgt er publisert av talerlisten.no. Den handler om hvordan roboter kommer til å være en stor del av fremtiden vår, og om vi bør være bekymret over at kunstig intelligens og roboter kan ta over jobbene våre. Forsker og førsteamanuensis i kunstig intelligens, Morten Goodwin, mener det kan være vanskelig å vite konsekvensen av kunstig intelligens når vi står midt i det. Han sier også at det er ingen tvil om at kunstig intelligens bryter barrierer vi ikke trodde var mulig, og at forskerne forbløffes over hva kunstig intelligens kan klare å få til.

Videre i artikkelen forteller Lars Rinnan at kunstig intelligens kommer til å transformere vårt arbeidsliv og privatliv fullstendig. Han trekker frem eksempler som Netflix og Siri funksjonen på iPhone. Netflix anbefaler filmer for oss, ettersom hva vi har sett på tidligere, og Siri kan svare på spørsmål vi stiller. Begge disse funksjonene er utviklet ved hjelp av kunstig intelligens, og kan føre til en bedre, og en mer effektiv kundeopplevelse for oss sluttbrukere.

I følge artikkelen mener eksperter at de færreste av oss kommer til å bli arbeidsløse på grunn av kunstig intelligens med det første, men på sikt er det mulig at halvparten av alle jobber vil forsvinne. I første omgang er det snakk om jobber som er enkle og regelbaserte. For eksempel lagerjobber, kundeservice, aksjehandel og lånesøknader, men også høykvalifiserte jobber som pilot, lege og advokat, er i faresonen for å bli erstattet med kunstig intelligens. Personlig er ikke jeg veldig bekymret over dette enda. Ja, samfunnet kommer til å forandre seg, men jeg tror ikke all menneskelig arbeidskraft vil bli erstattet med bare roboter. Mange vil nok få et annet type arbeid å holde på med.

Hvordan vi skal tilpasse oss kunstig intelligens er det nok mange som spør seg selv. Forsker Morten Goodwin mener  vi bør ta i mot kunstig intelligens med åpne armer. Han trekker frem et eksempel om røntgenmaskinen som fort ble en del av legenes hverdag, og gjorde det lettere å diagnostisere mennesker. Han mener at kunstig intelligens vil bli en stor del av alle sin hverdag, og da kan vi like gjerne omfavne det allerede nå. Forskere er enige om at kunstig intelligens ofte er bedre på å løse oppgaver enn hva vi mennesker er. Det kan derfor være gunstig å bytte ut menneskelig arbeidskraft med kunstig intelligens, nettopp fordi vi mennesker gjør feil. Ved å erstatte våre arbeidsoppgaver med kunstig intelligens vil risikoen for å gjøre disse feilene reduseres.

Jeg syntes det er veldig interessant å lese om akkurat dette tema. Det er spennende å se hvordan teknologien utvikler seg, og jeg lurer veldig på hvor langt vi har kommet om 20 år. Det er for eksempel ikke mange år siden selvbetjente kasser kom i matbutikkene, og flere og flere biler blir selvkjørende. Teknologien utvikler seg raskt, og vi kan ikke gjøre noe annet enn å henge med. Alt i alt tror jeg kunstig intelligens kan bære med seg mange positive sider, men også noen negative. Det blir uansett spennende å følge med på utviklingen fremover.

-Sandra

 

Kilder

https://talerlisten.no/robotene-kommer-er-du-klar/?fbclid=IwAR139sYgdRHqZGcdYYy5C97CM5RDNjQ1NnWnuNGFq6M3e7Av6n8K9KWq2BA

https://snl.no/kunstig_intelligens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *